Per 1 april aanstaande treedt de laatste fase van de Wet Herziening Beslag - en Executierecht in werking.
 
Dit houdt o.a. in dat een administratief beslag op motorvoertuigen mogelijk wordt. Het is dan niet langer noodzakelijk dat de deurwaarder het betreffende voertuig daadwerkelijk moet zien om er beslag op te kunnen leggen.
 
Nadat is vastgesteld dat iemand een voertuig op naam heeft staan, kan de deurwaarder het beslag meteen inschrijven in het kentekenregister van de RDW. Dit maakt deze beslagmogelijkheid een stuk efficiënter.  
 
Na inschrijving van het beslag is het niet langer mogelijk nog snel het motorrijtuig over te schrijven op een andere naam, zoals nu wel eens gebeurt. In de RDW wordt na beslag een blokkade op het betreffende kenteken gemeld. Zo wordt een koper te allen tijde beschermd tegen een verkoper die zijn auto (met een beslag erop) probeert te  verkopen. 
 
Het administratief beslag kan zowel in de executoriale als in de conservatoire fase gelegd worden. Voor het leggen van conservatoir beslag dient zoals altijd met tussenkomst van een advocaat toestemming van de voorzieningenrechter verkregen te worden.